Ciuperci Shitake

Ciupercile shiitake sunt folosite atât pe post de aliment cât și pe post de medicament de peste mii de ani. Se cultivă intens în lumea întreagă și este a doua ciupercă care este cultivată în lume. 26% din greutatea sa uscată este constituită din proteine, lipide, în principal, din acid linoleic, hidrați de carbon, vitamine din grupele B, vitamina C și ergosteroli. Are niște virtuți uimitoare pentru domeniul sănătății mai ales pentru dezvoltare și pentru sistemul natural de apărare al organismului, la un preț mic.

Beneficiile consumului de ciuperci Shiitake: Ciupercile Shiitake au efect imu­nomodulator, antican­cerigen, antiviral, detoxifiant şi antifungic.

Contraindicații: Ciupercile Shiitake sunt contraindicate în perioada de sarcină şi alăptare. De asemenea, nu luaţi suplimente cu astfel de ciuperci dacă urmaţi un tratament cu antibiotice sau antifungice, deoarece pot apărea reacţii adverse precum alergiile sau fotosensibilitatea.

DE CE SUNT AȘA MINUNATE CIUPERCILE SHIITAKE?

Scurt istoric al ciupercii shiitake

Tradus din japoneză, „shii” se referă la arborele pe care aceste ciuperci au crescut inițial, în timp ce „take” înseamnă pur și simplu ciupercă. Aceste mici frumuseți sunt venerate nu numai din cauza originii lor primordiale, ci din cauza numeroaselor beneficii pe care le aduc asupra sănătății, ce au fost descoperite de-a lungul secolelor de medicină antică.

Despre ciupercile shiitake

Fără rădăcini, frunze, flori sau semințe, ciupercile Shiitake se încadrează într-o categorie specială: fungi. Cunoscuți pentru textura lor bogată și aroma specifică, acestea sunt pe locul doi în lume ca ciuperci cultivate, și accesibile în întreaga lume. În comparație cu ciupercile cu pălărie albă, se spune despre ciupercile shiitake că sunt de 10 ori mai aromate. Acest lucru se poate intensifica atunci când sunt uscate și rehidratate în apă. Deși acestea încă cresc sălbatice, China produce aproximativ 80% din piața mondială de ciuperci shiitake, deși Japonia a avut această distincție inițial. Astăzi, peste 200 de producători din America utilizează o metodă superioară de creștere a ciupercilor (pe lemn de esență tare). Când cumpărați ciupercile shiitake nedeshidratate, acestea trebuie să fie ferme, nu umede sau încrețite. Puteți să le păstrați la frigider într-o pungă de hârtie timp de până la o săptămână. Uscate, acestea se păstrează în congelator timp de până la un an. Cea mai ușoară metodă de a găti ciupercile shiitake este stilul „Sauté” pentru a le păstra aromă, gustul, dar și valorile nutriționale.

Valori nutriționale

Comparând vitaminele, mineralele, antioxidanții și fitonutrienții dintre diverse alimente și ciupercile noastre, aflăm că ciupercile Shiitake sunt complet unice. Dacă am descrie ciupercile shiitake în câteva cuvinte, ar fi următoarele: un ingredient gustos pentru orice mâncare, și un supliment natural excelent, la un preț mic și accesibil.

Cuprul este cel mai vizibil în componența sa, cam 65% din valoarea zilnică per porție, deoarece cuprul este unul dintre puținele elemente metalice însoțite de amino și acizi grași esențiali pentru sănătatea umană. Acidul linoleic este unul este unul din acestea. Deoarece organismul nu poate sintetiza cuprul în mod natural, dietele noastre trebuie să-l furnizeze în mod regulat, iar deficitul de cupru poate fi, de asemenea, un factor în dezvoltarea bolilor coronariene.

Chiar în spatele cuprului se află acidul pantotenic și seleniul, care asigură 52% și, respectiv, 51% din valoarea zilnică. Riboflavină, niacinul, zincul și manganul joacă roluri de susținere, împreună cu ergothioniena, un antioxidant care inhibă stresul oxidativ. Ciupercile Shiitake conțin, de asemenea, compuși puternici care au capacitatea naturală de a inhiba inflamația, tumorile, bacteriile „rele”, virușii dăunători și, ironic, ciupercile. Vitaminele B cum ar fi B2, B5 și B6 fac parte din pachet, oferind energie prin descompunerea grăsimilor, a carbohidraților și a proteinelor.

Ciupercile Shiitake, un as împotriva cancerului și multe alte boli, susțin studiile științifice

Lentina, o proteină antifungică puternică în ciupercile shiitake, a fost găsită în ciupercile shiitake, și studiile arată cum că ar avea proprietăți de prevenire a cancerului. Un studiu a condus pe o dezvoltare mai lentă a tumorilor mai mici după tratamentul oral cu lentinan. Deasemenea s-a constatat că sporii de ciuperci shiitake pot avea abilitați de protecție asupra ficatului, pot suprima inflamația și chiar au proprietăți preventive a cancerului pentru pacienții cu hepatita cronică. Mai multe informații interesante găsiți în articolul nostru complet despre Ciuperci Shiitake.

Ciupercile Shiitake, un aliment-medicament in Asia

BY DRAGON CHEF /  JOI, 07 IUNIE 2018 /  PUBLISHED IN DRAGON FOOD

Ciupercile Shiitake isi au originea in numeroase regiuni asiatice. O gasim adesea la umbra copacilor care au frunze de dimensiuni mari. Virtutile lor sunt cunoscute de mii de ani. Acest tip de ciuperci este folosit ca aliment dar si in industria farmaceutica .
Chinezii le numeau „ciuperca imparatului”. In timpul dinastiei Ming, se credea ca includerea lor in alimentatia zilnica ofera corpului posibilitatea de a sfida trecerea timpului . De altfel, in prezent, China este tara care furnizeaza 40 % din cantitatea de ciuperci la nivel global. In tarile vestice, ciuperca Shiitake este un ingredient des intalnit in meniurile restaurantelor.

Micoterapia ( terapia cu ciuperci ) castiga tot mai multa popularitate in tara noastra. Romanii sunt din ce in ce mai interesati de tratamentele naturiste ce au ca ingredient principal ciupercile. Ciupercile Shiitake au o contributie majora la normalizarea valorilor tensiunii arteriale. In plus, intretin densitatea osoasa si ajuta pancreasul si ficatul sa functioneze in parametrii optimi . Este bine de stiut ca au in compozitie toti cei 8 aminoacizi esentiali. Pot fi consumate in siguranta de catre cei care sufera de diabet, deoarece nu au in compozitie zaharuri. In medicina chineza, aceste ciuperci sunt folosite de peste 6000 de ani.

De asemenea, numeroase studii efectuate pe subiecti care au consumat ciuperchi shiitake timp de 4 saptamani, au aratat o semnificativa crestere a parametrilor de imunitate .

Aceasta ciuperca, extreme de complexa, lupta cu succes impotriva infectiei cu virusul HPV. Studii dezvoltate la pacientele bolnave au evidentiat rezultate positive in evolutia bolii ca urmare a consumului ciupercii mai sus amintite. De asemenea, incetineste cresterea tesutului de tip tumoral.

Atunci cand vorbim despre mancare chinezeasca , trebuie sa stim ca o istorie a foametei asociata cu placerea de a prepara hrana au dat nastere la o adevarata obsesie in ceea ce priveste mesele. Mancarea nu este privita ca pe o necesitate, ci ca pe un veritabil eveniment .

Ciupercile Shiitake se folosesc atat in forma uscata, cat si proaspete. Le regasim in numeroase supe de tip crema. Pot fi consumate si in salate dar si in sosuri pentru carne. Sunt recomandate in diverse diete. De departe insa, sotatul este cea mai buna tehnica de preparare a acestor ciuperci. Gatite la temperatura potrivita, isi vor pastra atat savoarea deosebita, cat si exteriorul crocant. Preparate la gratar, pot fi consumate ca atare ori aromatizate cu cimbru sau rozmarin. Adauga langa aceste ciuperci cartofi dulci si nuci si obtii un preparat spectaculos.

Daca iti place sa experimentezi in bucatarie, poti prepara ciupercile Shiitake alaturi de diverse tipuri de peste . Se bucura de o mare popularitate in randul vegetarienilor.
Aceasta ciuperca este intalnita in numeroase preparate ale bucatariei orientale. Pudra de ciuperci shiitake se foloseste la pregatirea supelor-crema. Un mic dejun sanatos poate fi obtinut prin adaugarea unei jumatati de lingurita de pulbere intr-un pahar cu apa .
Da o sansa acestor ciuperci si, daca le consumi regulat, vei observa o imbunatatire a starii de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − 6 =