În medicina tradiţională orientală Lentinus Edodes este considerată un aliment care activează sîngele. Ea este folosită pentru o largă arie de afecţiuni de sănătate, începând cu banala răceală şi terminând cu cazuri grave de cancer. (13) În medicina modernă, studii laborioase făcute în China şi Japonia au arătat că Lentinus edodes au un conţinut ridicat de polizaharide , aminoacizi esenţiali, minerale şi vitamine. (14)(15)(16) În ciupercile uscate aminoacizii se găsesc în proporţie de 14%, iar din aceştia mai mult de 40% sunt aminoacizi esenţiali ( Arginina, Lizina, Histidina, etc ). (17) Polizaharidele conţinute de Shiitake au un rol deosebit în tratamentul afecţiunilor maligne. Au o puternică activitate antitumorală, antivirală, stimulează sistemul imunitar prin activarea limfocitelor T, au funcţie hepatoprotectoare ( mai ales în combinaţie cu extracte obţinute din Ganoderma Lucidum şi Trametes Versicolor). Un alt compus izolat din Lentinus Edodes este eritodenina cu rol în scăderea nivelului de colesterol şi a lipidelor din sînge, contribuind în general la tratarea afecţiunilor cardiovasculare. (18) Dintre mineralele conţinute de Lentinus Edodes cele mai importante cantitativ sunt : potasiu, calciu, magneziu,mangan, zinc, nichel, fier, fosfor, care se găsesc mai ales în piciorul ciupercii. Sunt bogate în vitaminele B1, B2 şi C, precum şi în ergosterol, o provitamină care expusă radiaţiilor solare sau U.V. se converteşte în vitamina D, sporind de 2,5 ori în numai 3 ore de expunere. Se ştie că lipsa vitaminei D2 din organismul uman este răspunzătore de apariţia cancerului de colon. (19) (20) Cu cît ciupercile sunt mai mari ca dimensiuni , cu atît conţinutul procentual de microelemente, oligoelemente, minerale, vitamine, etc., este mai mare. Din această cauză şi preţurile sunt mai mari pentru ciupercile de talie mare. (21)
Extractele din această ciupercă, împreună cu cu cele din Ganoderma Lucidum şi Trametes Versicolor , precum şi cele obţinute din miceliul lor pot face adevărate minuni în tratarea unor game variate de afecţiuni cauzate în general de slăbirea sistemului imunitar
(cancerul, SIDA, afecţiuni cardiovasculare, sindromul de oboseală cronică, hepatite, herpesuri, diabet, diferite infecţii cu Candida, etc.). (22)
Industriile farmaceutice din China şi Japonia realizează anual o cifră de afaceri de aproape un miliard de dolari din vînzarea produselor obţinute din aceste ciuperci. (23)